mandag, februar 21, 2011

Cutwork needles

…eller hullsøms nåler på godt norsk.

Jeg tester Cutwork nåler. En pakke med 4 “nåler” uten hull, men med en skarp kniv i stedet. Ikke så enkelt å forklare, se her:

imagesCAR2KIQX

Hver enkelt nål har forskjellig vinkel på knivene, noe som gjør at disse nålene kan kutte et hull, i en hvilken som helst fasong, i stoffet.

Nålene kommer i en pakke med 5 cutwork design tilpasset disse nålene. Designene ligger på en CD hvor en også finner god bruksanvisning og fremgangsmåte.

imagesCA7COG5U

Broderimaskinen gir beskjed om hvilken nål som skal brukes, og en skifter mellom de forskjellige nålene og vanlig nål. Nålene er fargekodet så det er enkelt å finne rett nål.

Det er viktig å skru av trådsensoren på maskinen slik at den kan brodere uten tråd. Hvis trådsensoren er aktivert vil maskinen stoppe ganske raskt og fortelle at tråden må tres, men disse nålene skal ikke brodere, de skal skjære.

Min maskin har 10 nåler så jeg satte like godt alle 4 nålene i på en gang. Her ser en tydelig de forskjellige fargene og at det er forskjellige vinkler  på nålene.

DSC00510 

Nålene kutter hull i stoffet. Stoffet i hullet henger kun i noen få tråder som må klippes bort for hånd. Ikke så lett å se, men det er tre “nesten-hull” på bildet under.

DSC00512

En liten spiss saks brukes til å klippe over de trådene som holder stoffet i hullet på plass.

DSC00513

Nå brukes det en vanlig nål med tråd for å brodere rundt hullene.

DSC00515

Jeg kombinerte 2 forskjellig design til ett motiv og fikk dette resultatet.

DSC00525

Her er et bilde som viser hullene i stoffet tydelig. Dette er tatt før renklipping. Stoffet jeg brukte var litt tykk og grov lin og det var nok ikke det mest optimale til denne type broderi. Jeg slet litt med å klippe rene hull, det ble litt frynsete. Med tynnere bomull og skarpere saks kan dette bli veldig bra :o)

DSC00524

Ser du fingrene min gjennom hullene?  ;o)

Etter at en har brukt cutworknålene er det viktig å rense spolehuset for tråder og lo. Disse nålene lager mye støv…

1 kommentar:

  1. Flott at du legger ut slike artikler :-) Denne teknikken åpner jo opp for mange flere bruksområder enn jeg trodde for broderimaskinen. Dette vil jeg prøve meg på ei gang ;-)

    SvarSlett